Om

Gården och djuren

Öxnevåls Gård är en gammal släktgård vackert belägen i Kila, strax utanför Säffle. Här bedriver vi främst yrkesbiodling samt lamm- och grisproduktion, men vi har även getter, höns, duvor, ankor och gäss. Dessutom odlar vi grönsaker, mest för egen konsumtion, när vi hinner. Följ oss gärna på Facebook eller Instagram.

Biodlingen

Gården är basen i biodlingen. Här förvarar vi allt material och här tar vi hand om honungen, men bikuporna står i ett 40-tal bigårdar runt om i kommunen, några till och med i grannkommunen. Idag har vi ca 700 bisamhällen som flitigt producerar ca 40 kg värmländsk honung per samhälle och säsong.

Grisarna

Våra grisar går ute året runt, men har tillgång till olika hyddor. De gör precis som de vill; bökar i jorden, gyttjebadar, gassar sig i solen och latar sig i skuggan. De är av rasen Linderödssvin. En hotad lantras som räknas som den enda kvarvarande svenska grisen. De växer långsammare än produktionsgrisar och behöver ungefär ett år för att komma upp i slaktvikt. I gengäld smakar köttet mer. De är med i genbanken för bevarande av rasen, och till de som är intresserade av att ha egna linderödssvin säljer vi även livdjur.

Fåren

Vi har några värmlandsfår som även de är anslutna till en genbank, egentligen mest för kuriosa. Det är de första fåren vi köpte, och vi tyckte att det kändes bra att bidra i bevarandet av en lokal lantras. När vi senare bestämde oss för en mer produktionspräglad inriktning så köpte vi Finullstackor och en Dorsetbagge för att få fram lamm lämpade till livsmedelsproduktion. Idag har vi även korsningstackor Finull/Dorset och två Finullsbaggar, en som är tänkt för slaktlamm och en som ska avla fram ullamm. Alltså Finullsfår med mycket fin ull.

Getterna

Nu kommer vi till avdelningen sällskapsdjur… eller i alla fall nästan. Dvärggetter har vi för att de är så vansinnigt söta och jämtgetterna, även de i genbank, köpte vi hem för att se om vi kan mjölka dem och göra getost. Det blir 2019 års projekt.

Fåglarna

Svensk gul anka, Svensk blå anka, Blekingeanka, Skånegås, Hedemorahöns, tumlarduvor, kalkoner och en Nymfparakit är listan på fåglar som finns på gården just nu. Sedan innan finns det en gammal branddamm där några av ankorna bor. Vi har också grävt en ny damm i sommar, men den är just nu en torrdamm och med den här nederbördsstatistiken vi har i sommar lär det dröja innan den blir fylld.

Hundarna

Hösten 2018 köpte vi två boskapsvaktande hanhundar av rasen Maremmano Abruzzese. De bor med fåren och har till uppgift att vakta dem mot allt oönskat. Ungefär en tredjedel av fåren har erfarenhet av hund sedan tidigare, medan resten bara på sin höjd har sett förbipasserande hundar, men det har gått förvånansvärt bra att introducera hundarna i flocken. Några får är fortfarande lite avvaktande, men hundarna sköter sig exemplariskt. Än så länge är de ju bara valpar, men det ska bli intressant att se hur de utvecklas framöver!

Övriga djur

Förutom ovanstående har vi också tre katter, tre marsvin och två kanariefåglar.

Människorna

Vi som bor på Öxnevåls Gård är:lars
Lars – hör till ursprungsbefolkningen i Kila. Har förflyttat sig som längst ca 4 km från sitt föräldrahem. Biodlare och grundare till LP:s Biodling, som bland annat säljer redskap till andra biodlare i Norden.
keikoKeiko – född i Alfta, uppvuxen i Stockholm och inflyttad till Kila efter en mellanlandning på 15 år i södra Bohuslän. Kravbiodlare, tar hand om djuren på gården, hjälper Lars på LP:s och odlar lite mer grönsaker än det finns tid att ta hand om.
Våra barn: Lars dotter Alva, Keikos dotter Saga och när han orkar slita sig från sportfiskegymnasiet även Keikos son Noah.

Här på sidan, samt i våra sociala medier, kan du följa vårt liv på gården, se hur djuren har det och beställa köttlådor. Förutom lokal försäljning planerar vi även att leverera i Stockholmsområdet och Göteborgsområdet, med bestämda leveransdatum. Hör gärna av dig om du är intresserad.

I vår bod med självbetjäning kan du just nu köpa honung, ägg och tovade ulltavlor och ulldynor. Allteftersom vi har produkter till försäljning kommer vi att fylla på med mer i boden. Betalning sker med Swish.